‘I Dream of a Large Studio’

A l’epistolari entre Joan Miró i l’arquitecte Josep Lluís Sert descobrim com Miró somiava amb un gran taller. Quan Miró es va enfrontar a l’estudi que sempre havia somiat es va quedar paralitzat i no va poder treballar durant un any. Prenent aquest fet com a punt de partida, vam situar l’estudi que compartim a la ciutat de Sabadell al centre de la nostra proposta i en aquest sentit és va decidir portar a terme el gest de somiar en un gran taller. En aquest punt, un despatx d’arquitectura va ser l’orfebre que portaria a terme aquest espai d’extravagants necessitats. Una arquitectura no es limita als materials que la conformen, hi ha una forta càrrega immaterial que fa d’un espai erm un lloc habitable, en aquest cas per dos artistes. Com corre l’aire, l’olor, la densitat de l’ambient, la llum que entra, que no depèn tant de les finestres com de l’arbre que s’interposa al sol i deixa gravada les seves branques i fulles en els vidres o en les parets. El projecte Somio en un gran taller comprèn: la projecció que va fer el despatx d’arquitectura contractat de la reforma integral per fer realitat l’estudi dels nostres somnis, un vídeo fet per un gos, una sèrie de trossos d’aquesta arquitectura somiada amb el MDF com a material principal, talls de pernil dolç, orina d’artista, una maqueta, el mateix infinit i sospites, moltes sospites. També hi constava una placa daurada que ens recorda qui va finançar el projecte; La Fundació Joan Miró de Barcelona. Es volia un infinit per a situar les obres en un arquitectura sense límits, la solució la coneixen els fotògrafs i cineastes, un ciclorama, matar l’aresta del terra i fer-la rodona, no definir el límit exacte entre allò horitzontal i allò vertical. Es volia espiar al veí, tenir una mirada d’anada i tornada i es va instal·lar una porta amb dos espiells, així estaríem ben vigilats. Una maqueta ens faria entendre com entraria la llum per les finestres i lluernes de l’estudi somiat, però no es va poder fer una maqueta dels núvols, de la pluja, de la llum del fanal que entraria sense permís. Com que el pressupost era limitat el taller es va convertir, una altra vegada, en absència, només ens quedava imaginar, suposar, esperar. Rares vegades aquestes obres es presenten fenomenològicament, són abans que res intuïcions, projeccions, intents, buits, una existència posada al límit, en qüestió. Amb el taller disposat només ens quedava imaginar les obres que es farien a dins.

In the epistolary between Joan Miró and the architect Josep Lluís Sert we discover how Miró dreamed of a large studio. When Joan Miró was faced with the studio he had always dreamed of, he was paralysed and could not work for a year. Taking this fact as a starting point, we placed the studio we shared in the city of Sabadell at the centre of our proposal and in this sense it was decided to carry out the gesture of dreaming of a large studio. At this point, an architectural firm was the architect of the dreams that we would carry out in this space of extravagant needs. An architecture is not limited to the materials that make it up, there is a strong immaterial charge that makes a barren space a habitable place, in this case by two artists. How the air flows, the smell, the density of the atmosphere, the light that enters, which does not depend so much on the windows as on the tree that stands in the sun and leaves its branches and leaves etched on the glass or on the walls. The project Sueño en un gran taller comprises: the projection made by the contracted architectural firm of the integral reform to make the studio of our dreams a reality, a video made by a dog, a series of pieces of this dream architecture with MDF as the main material, slices of sweet ham, artist’s urine, a model, the same infinity and suspicions, many suspicions. It also has a golden plaque that reminds us who financed the project; the Fundació Joan Miró in Barcelona. The solution is known to photographers and filmmakers, a cyclorama, killing the edge of the floor and making it round, not defining the exact limit between the horizontal and the vertical. We wanted to spy on our neighbours, to have a look back and forth, so a door with two peepholes was installed, so that we would be well watched. A model would help us understand how the light would enter through the windows and skylights of the dream studio, but it was not possible to make a model of the clouds, the rain, the light from the street lamp that would enter without permission. As the budget was limited, the workshop became, once again, an absence, all that remained was to imagine, to suppose, to wait. Rarely do these works present themselves phenomenologically, they are above all intuitions, projections, attempts, voids, an existence put to the limit, in question. With the workshop ready, all that remained was to imagine the works that would be realised inside it. 

 

En el epistolario entre Joan Miró y el arquitecto Josep Lluís Sert descubrimos cómo Miró soñaba con un gran taller. Cuando Miró se enfrentó al estudio que siempre había soñado se quedó paralizado y no pudo trabajar durante un año. Tomando este hecho como punto de partida, situamos el estudio que compartimos en la ciudad de Sabadell en el centro de nuestra propuesta y en este sentido se decidió llevar a cabo el gesto de soñar en un gran taller. En este punto, un despacho de arquitectura fue el artifice de los sueños que llevaríamos a cabo en este espacio de extravagantes necesidades. Una arquitectura no se limita a los materiales que la conforman, existe una fuerte carga inmaterial que hace de un espacio yermo un lugar habitable, en este caso por dos artistas. Cómo corre el aire, el olor, la densidad del ambiente, la luz que entra, que no depende tanto de las ventanas como del árbol que se interpone al sol y deja grabada sus ramas y hojas en los cristales o en las paredes. El proyecto Sueño en un gran taller comprende: la proyección que hizo el despacho de arquitectura contratado de la reforma integral para hacer realidad el estudio de nuestros sueños, un vídeo realizado por un perro, una serie de pedazos de esta arquitectura soñada con el MDF como material principal, lonchas de jamón dulce, orina de artista, una maqueta, el mismo infinito y sospechas, muchas sospechas. También consta de una placa dorada que nos recuerda quién financió el proyecto; La Fundació Joan Miró de Barcelona. Se quería un infinito para situar las obras en una arquitectura sin límites, la solución la conocen los fotógrafos y cineastas, un ciclorama, matar la arista del suelo y hacerla redonda, no definir el límite exacto entre lo horizontal y lo vertical . Se quería espiar al vecino, tener una mirada de ida y vuelta y se instaló una puerta con dos mirillas, así estaríamos bien vigilados. Una maqueta nos haría entender cómo entraría la luz por las ventanas y lucernarios del estudio soñado, pero no se pudo hacer una maqueta de las nubes, de la lluvia, de la luz de la farola que entraría sin permiso. Como el presupuesto era limitado, el taller se convirtió, otra vez, en ausencia, sólo nos quedaba imaginar, suponer, esperar. Rara vez estas obras se presentan fenomenológicamente, son ante todo intuiciones, proyecciones, intentos, vacíos, una existencia puesta al límite, en cuestión. Con el taller dispuesto sólo nos quedaba imaginar las obras que se realizarían dentro.

CAT EN ES